17 - 01 - 2019

Romforskningen er såvidt begynt

User Rating:  / 0
PoorBest 

Romforskningen er så vidt begynt og om 20-30 år vil vi nok se store fremskritt. Et vesentlig problem er at det er alfor resursskrevende å sende opp fartøyer som skal legge ut på reiser til f.eks Mars. Vi trenger en base som går i bane rundt jorden der vi har fabrikker og utstyr til å produsere matrialene som trengs og at fartøyene bygges der, Hvordan kan dette la seg gjøre? Svaret er ROM heis. Vi sender opp folk og råvarer til fabrikkene med en heis opp til basen. Å sende raketter opp fra Jorden som skal overvinne tyngdekraften er altfor risikofylt og vi får bare håpe at denne metoden snart er en saga blott. Klarer vi å utvikle teknikken for å bygge romheiser kan også hvem som helst ta seg en tur til basen på besøk. Skoleklasser kan bli med lærern til basen og se på byggingen av de aller nyeste romfartøyer og samtidig titte ned på Jorden og se helheten og sammenhengen. Dem kan kanskje til og med få ta seg en liten svipptur rundt månen med Rom Taxi'en. Romheisen kan kanskje til og med brukes til å entre månen og andre planeter som Mars f.eks. Fartøyet går inn i en bane rundt Mars og en romheis bygges og man kan så sende ned maskiner og instrumenter ned til overflaten med heisen. Når romheisen er bygget til basen som går i bane rundt Jorden og en tilsvarende romheis er bygget fra basen som går i bane rundt Mars vil det være en enkel sak å transportere hva vi vil både fra Jorden til Mars og omvendt og kostnadene ved denne transporten vil ikke bli store da det ikke lengre trengs 100 meter lange raketter som er fylt til randen med brennstoff.

Jeg tenker meg følgende teknikk for bygging og drift av heisen. Basen som trengs må sendes opp med raketter og bygges, så vil produksjon av kabelen til heisen som vil strekke seg helt ned til jordoverflaten bli påbegynt. Etterhvert som kabelen produseres blir den senket ned til jordoverflaten. Driften av heisen vil skje ved balansering av tyngdekraft/sentrifugalkraft og det vil være meget lett å løfte 100 tonn om man vil opp med heisen.

Romheisen vil også kunne brukes for å frakte last til et annet sted på Jorden. Man vil enkelt kunne løfte opp noen 40 tonns containere for så å senke dem ned på et helt annet sted på Jorden.

 

Her kan du prøve en romheis simulator, klikk på døren til heisen når den åpner seg og du kan gå inn og klikke på heisknappene GOD TUR og ha en fortsatt god Søndag!

 

PS. Om Romheisen er sterk nok? Tenk på månen, den drar verdenshavene opp flere meter...og dem har også påvist at ikke bare havet men også landjorden blir "trekt" opp av månen. Les mer på http://www.romsenter.no/

Her er et utdrag av artikkelen Romheisen:

Får vi noengang en ekte romheis?
Vil vi noen gang oppleve en romheis i virkeligheten? Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har utredet muligheten på slutten av nittitallet, men forskerne er i dag uenige om det er mulig å lage en heisewire som er sterk nok. I så fall må den lages av nanorør. Nanorør er laget av karbon, og er hundre ganger sterkere og fire ganger lettere enn stål.

 

WoW - hundre ganger sterkere enn stål! Tenk deg en wire som kan løfte 1000 kg....og en annen wire like tykk men lagd av nanorør...den vil da kunne løfte 100 000 kg.

Add comment

Security code
Refresh